Fogalmak ismertetése

Itt megtudhatja, hogy melyik kifejezés, rövidítés mit jelent

Ön is alvási apnoéban szenved?

A légzőrendszer légútjának korlátozása miatt hang keletkezik, amikor a légzési légáram a szűk légúton keresztül áramlik, amely általában arra utal, hogy a beteg valószínűsíthetően évek óta már alvási apnoé szindrómában szenvedett a kor előrehaladtával.

Az alvás alatti légzéskimaradás az a jelenség, amikor a légzési légáramlás a normál tartomány 10 százalékánál alacsonyabb értékre esik, és ez a jelenség legalább 10 másodpercig fennáll. Az alvás során bekövetkező ismétlődő légzéskimaradások könnyen okozhatnak súlyos oxigénhiányt az agyban és a vérben, alacsony véroxigénszint (hypoxemia) alakulhat ki, magas vérnyomást (hipertóniát), agyi- valamint szívrendellenességet, ritmuszavart (arrhythmia-t), szívinfarktust (miokardiális infarktust) és szívgörcsöt (angina pectorist) okozhatnak, amelyek ezután az emberi test több szervrendszerét érintő betegségekhez vezethetnek.

A légúti légáramlás a normál értékhez képest 50 százaléknál nagyobb mértékben csökken, amelyet több, mint 4 százalékos oxihemoglobin szaturáció csökkenés kísér.

Az SAHS (Alvási apnoé/hypopnoé szindróma) a felnőttek éjszakai alvásidejének 7 órájában legalább 30 alkalommal bekövetkező, minden egyes alkalommal több, mint 10 másodpercig tartó légzéskimaradást jelenti. Vagy az apnoé/hypopnoé index (AHI – azaz az óránkénti légzéskimaradások és légzéscsökkenések száma) nagyobb, mint 5.

Az OSAHS (Obstruktív alvási apnoé/hypopnoé szindróma) a felső légutak elzáródása (beleértve a garatizomzat összeomlása) által okozott alvási apnoé/hypopnoé szindrómát jelenti.

Az AI (apnoé index) az óránkénti légzéskimaradások számát jelenti, amely megegyezik (az ébredést és az érvénytelen időt nem magában foglaló) teljes éjszakai alvásidővel elosztott egy teljes éjszaka alatt bekövetkezett légzéskimaradások számával, és amelynek időegysége órában van megadva.

A HI (hypopnoé index) az óránkénti légzéscsökkenések számát jelenti, amely megegyezik (az ébredést és a hatástalan időt nem magában foglaló) teljes éjszakai alvásidővel elosztott egy teljes éjszaka alatt bekövetkezett légzéscsökkenések számával. Időegysége órában van megadva.

Az AHI (apnoé/hypopnoé index) az óránkénti légzéskimaradások és légzéscsökkenések számát jelenti, amely megegyezik (az ébredést és az érvénytelen időt nem magában foglaló) teljes éjszakai alvásidővel elosztott egy teljes éjszaka alatt bekövetkezett légzéskimaradások és légzéscsökkenések összidejével, és amelynek időegysége órában van megadva.

Az SNI az óránkénti horkolások átlagos számát jelenti, amely megegyezik (az ébredést és az érvénytelen időt nem magában foglaló) teljes éjszakai alvásidővel elosztott egy teljes éjszaka alatt bekövetkezett horkolások számával. Időegysége órában van megadva.

Az ODI az óránkénti több mint 3 vagy 4%-os oxihemoglobin szaturáció csökkenések számát jelenti.

A CPAP az arcmaszkon keresztül a légutakba bevezetett folyamatos pozitív légáramot jelenti.

Pozitív légúti nyomásos lélegeztetés

Jelenleg a klinikai alvási apnoé szindrómában (SAS) szenvedők 80%-át non-invazív lélegeztetéssel kezelik, amelyet pozitív légúti nyomásos lélegeztetésnek (nPAP) is neveznek.

Horkol? Fejfájással kezdi a napot? Kialvatlanul ébred és alig várja, hogy újból az ágyba zuhanhasson? Egyre kevésbé tud koncentrálni?

Segítségre van szüksége a vásárlással / bérléssel kapcsolatban?