Alvászavarok felismerése

Ismerje fel a tünetekből, ha Ön is alvászavarral küzd

A felnőtt népesség jelentős részét érintik az alvás alatt jelentkező légzészavarok, melyek bizonyos esetekben akár a betegségben szenvedők élettartamát is befolyásolhatják.

Lehet, hogy ön is alvási apnoéban szenved?

Az alvás alatti légzészavarok leggyakoribb tünete a horkolás.

A horkolás oka a felső légutak területén kialakult szűkület, melynek hatására a beáramló levegő a szűkület helyén turbulenssé válik, a légutak bizonyos részeit megrezegteti. Így alakul ki a horkolás mindenki számára ismert kellemetlen hangélménye.

A légúti szűkület kialakulásában több tényező játszhat fontos szerepet. Ilyen például az alvás bizonyos fázisaira jellemző izomtónus csökkenés. A lágyszájpad és a garatfal izomzata is elernyed alvás során. Az izomtónus csökkenését növelheti a fokozott fáradtság, illetve bizonyos altatók, nyugtatók használata és az esti alkoholfogyasztás. Krónikus nyálkahártya-gyulladás előidézésével fokozhatja a tüneteket a dohányzás.

Bizonyos anatómiai jellemzők, így a “tömzsi” nyak, a megnagyobbodott torok- és orrmandulák, a nagy nyelvgyök, vagy a nagy méretű nyelvcsap szintén fokozzák a légzészavar kialakulásának kockázatát.

Pozicionális horkolás esetén a hátán alvó személy állkapcsa hátsó helyzetbe csúszik, így a szintén hátratolódó nyelvgyök szűkíti be a légutakat és eredményez légzészavart. Egyes igen gyakori betegségek, mint például a reflux, – amely a gyomorsav kóros visszaáramlásával jár a nyelőcsőbe – szintén fokozhatják a garat szűkületét. A légzészavar visszahat a refluxra is, így a visszaáramlás is tovább erősödhet.

Az alvás alatt jelentkező légzészavarok olyan súlyos szintet is elérhetnek, ahol a légáramlás jelentős mértékben lecsökken (ún. hypopnoe), vagy teljesen megszűnik (obstruktív apnoe). A szükséges légáramlás hiánya oxigénhiányos állapot kialakulását, illetve jelentős vérnyomáskiugrásokat eredményezhet, amik hosszútávon szövődmények kialakulását eredményezhetik. A légáramlás megszűnését úgynevezett mikroébredés szakítja meg, mely során a légáramlás helyreáll, azonban a mély alvás visszatértével a légzészavar ismét kialakul. Súlyos esetben a légúti szűkület és az azt kísérő oxigénhiányos állapot egy alvás alatt akár több százszor is kialakulhat. A nyugodt, pihentető mély alvást akadályozza, így nappali fáradékonysághoz, depresszióhoz, aluszékonysághoz vezethet. Romlik a koncentrálóképesség, ezzel együtt pedig a közúti baleseti kockázat is megnövekedhet, súlyos légzésvar esetében akár az alkoholos befolyásoltsággal azonos szintig.

Világszerte több mint 40 országban több mint egymillió páciens

A Linde a megfelelő kezelés biztosítása érdekében szorosan együttműködik az orvosokkal, az egészségbiztosítókkal és más egészségügyi személyzettel, mindenkor betartva a legszigorúbb etikai követelményeket.