Alvási Apnoe

Horkol? Fejfájással kezdi a napot? Egyre kevésbé tud koncentrálni?

Az Ön horkolása nem csak a párját zavarja!

Horkol? Fejfájással kezdi a napot? Kialvatlanul ébred és alig várja, hogy újból az ágyba zuhanhasson? Egyre kevésbé tud koncentrálni? A horkolás az alvás alatti légzészavarok tünete is lehet, mely a nyugodt pihenést, a mélyalvást akadályozza.

Van megoldás!

Milyen tünetei lehetnek?

Nappali fáradtság,  depresszió,  koncentrálóképesség csökkenése, memóriazavar, munkaképesség csökkenése, ingadozó (magas) vérnyomás, agyvérzés, szívinfarktus, memóriazavar, elhízás, várható élettartam csökkenés, potenciazavar kialakulását eredményezheti.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha olyan hangosan horkol, hogy ez zavar másokat, vagy Önt az alvásban.
Ha esetenként légszomj alakul ki, amely felkelti Önt álmából.
Ha időnként alvás közben szünetel a légzés.
Ha nappal fokozott aluszékonyság jelentkezik, ami munka, tévézés, vagy vezetés  közbeni elalváshoz vezet.

Előzze meg! Van megoldás!

A horkolás az alvás alatti légzészavarok egyik legenyhébb formája. Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos légzéskimaradásokkal és oxigénhiánnyal járó betegség. Az éjszaka folyamán a légzés időről-időre abbamarad, majd újra elindul. A betegség diagnosztizálását és a kezelés beállítását alváslaborokban végzik.

Kihez forduljak?

Az alvászavarok vizsgálata és kezelése az alvásmedicinában jártas szakemberek, alvásszakértők feladata. Magyarországon is egyre nagyobb számban alakulnak magánrendelők, ahol főként alvás alatti légzészavarok (horkolás, alvási apnoe) vizsgálatát és megoldását ígérik.

Alvászavarok

A felnőtt népesség jelentős részét érintik az alvás alatt jelentkező légzészavarok, melyek bizonyos esetekben akár a betegségben szenvedők élettartamát is befolyásolhatják.

Az alvás alatti légzészavarok leggyakoribb tünete a horkolás.

A horkolás oka a felső légutak területén kialakult szűkület, melynek hatására a beáramló levegő a szűkület helyén turbulenssé válik, a légutak bizonyos részeit megrezegteti. Így alakul ki a horkolás mindenki számára ismert kellemetlen hangélménye.

A légúti szűkület kialakulásában több tényező játszhat fontos szerepet. Ilyen például az alvás bizonyos fázisaira jellemző izomtónus csökkenés. A lágyszájpad és a garatfal izomzata is elernyed alvás során. Az izomtónus csökkenését növelheti a fokozott fáradtság, illetve bizonyos altatók, nyugtatók használata és az esti alkoholfogyasztás. A dohányzás, krónikus nyálkahártya-gyulladás előidézésével fokozhatja a tüneteket.

Alvási apnoé szindróma

Az enyhe horkolásnak kevés hatása van az emberi egészségre. Amire oda kell figyelni, az a horkolással járó légzéskimaradás, amely alvási apnoé szindrómaként (SAS) ismert. Európában ennek a betegségnek az előfordulási gyakorisága a 35 évnél idősebb férfiak körében mintegy 40%, míg a nők esetében 24%. Az alvási apnoé közvetlenül alacsony véroxigénszinthez vezet, amely ily módon károsíthatja a különböző szerveket, és végső soron a beteg kardiovaszkuláris, cerebrovaszkuláris, endokrin és más egyéb összetett rendszerének súlyos megbetegedéséhez vezethet.

Diagnózis és terápia

Az alvás alatti légzészavarok kezelési lehetőségeinek több csoportját különböztetjük meg.

Az egyénre szabott, célravezető gyógykezelést szakorvosaink szükség esetén az alvásterápiában jártas gégész, obezitológus, fogász és neurológus szakorvosok bevonásával határozzák meg.

Ikon - alvási apnoé teszt

Vajon Ön alvási apnoéban szenved?

Ha már jó ideje kínozza Önt a nappali fáradtság, látszólag ok nélkül is kimerültnek érzi magát, akkor a Berlin kérdőív kitöltésével választ kaphat rá, hogy az éjszakai alvás valóban azt nyújtja-e Önnek, amire szervezetének szüksége lenne.